De laatste tijd heb ik mogen constateren dat het erg belangrijk is dat je goede afspraken maakt.

Aangezien ik zelf goed van vertrouwen ben en de instelling heb wie goed doet – goed ontmoet wordt hier toch wel eens misbruik van gemaakt. Dat is erg vervelend en voor een volgende keer denk ik heel goed na.

Ik heb hier uit mogen leren dat ik goed voor mezelf op moet komen. Dit mag ik en dit is eigenlijk ook een vereiste. Mijn eigen grenzen aangeven en ook zakelijk opstellen. Allemaal zaken waar ik beter aan mag denken. Maar ja, goedgelovig als ik ben en vooral erg snel enthousiast en daardoor snel reagerend wil ik dit weleens vergeten.

Waar moet je opletten bij een samenwerking of bij afspraken die je per mail ontvangt nadat je een gesprek hebt gehad. Ik ben over dit onderwerp verder gaan zoeken op het internet en heb gezien dat het vaker gebeurt. Alleen als het jezelf overkomt dan is dit niet leuk. Goedgelovig ben ik gestart met een startende ondernemer die jaren ervaring had en waar ik een goed gesprek mee heb gehad. We zijn de samenwerking aangegaan maar gedurende de werkzaamheden die ik voor hem heb uitgevoerd verschenen de haken en de ogen. Wat is dit naar en erg ongemakkelijk zelfs maar daardoor ook een wijze les.

De les die ik heb geleerd is dat je ondanks de mail met afspraken die je ontvangt toch tussen de regels door moet (proberen) te lezen. Zie het als een soort contract en niet als een verslagje van het gesprek. Er staan namelijk afspraken in over prijs of opdracht. Dat wat die ander van je verwacht en wat jij er voor kunt ontvangen. Niet eens zo duidelijk benoemd maar in combinatie met de officiële opdrachtformulieren ga je nat. Het blijkt dat je niet goed hebt opgelet.

Hoe bedoel ik dit? Bijvoorbeeld de bedragen die genoemd staan of de wijze van redactievoering of de wijze van leveren. Op welke manier mag jij contact hebben met de klanten die jij interviewt? Op welke wijze mag je deze informatie benoemen? Zijn dit zaken die je zelf met de klant kunt doornemen en afspreken of zijn dit zaken die de opdrachtgever van je kan eisen? Probeer dit tussen de regels door te lezen in combinatie met het mondelinge gesprek dat je hebt gehad. Hiermee kun je jezelf best veel ellende besparen en veel ergernis. Vooral dat laatste. Duidelijke afspraken vastleggen in iets meer dan een simpel verslagje van het gesprek in een mail onder het kopje ‘Samenwerking’ blijkt belangrijker dan je denkt.

Nu weet ik weer waarom ik persoonlijk het liefste met een projectprijs werk, met een totaalbedrag voor het geleverde werk. Duidelijk per totaalopdracht. Ik heb een link gevonden naar een artikel “Overeenkomst opstellen?” waar gesproken wordt over 7 fatale fouten. Zover is het bij mij niet gekomen maar een volgende keer denk ik heel goed na voordat ik na een goed gesprek en een mail met een paar genoemde punten met iemand in zee ga.

Mijn website gebruikt cookies. Door verder te gaan accepteer je deze cookies. Wil je eerst meer weten lees dan mijn cookieverklaring.  Meer info