Uitdrukking

Ken je die uitdrukking “Hij heeft veel noten op zijn zang”? Dat is iemand die veeleisend is volgens de uitleg op Nederlandse spreekwoorden, gezegden & citaten. Maar er staat ook bij dat iemand lastig is. Nu dat laatste is vooral frustrerend als je richting je opdrachtgever probeert duidelijk te maken dat een opdracht niet helder is. Als deze opdracht dan regelmatig wijzigt en wordt omgedraaid in het voordeel van de opdrachtgever dan mag je je afvragen of dit wel de moeite waard is. En dit in eigen voordeel draaien van woorden is ook niet gepast en niet correct. Zie ook mijn blog over afspraak of overeenkomst.

Zang

In eerste instantie had ik na een aantal mailwisselingen de gedachte dat hij erg veel noten op zijn zang had. Dit terwijl we al een keer een gesprek hebben gehad over investering van mijn tijd ten op zichte van de opbrengsten. Natuurlijk ben je blij dat je op deze manier aan de weg kunt timmeren. Je kunt zichtbaar worden en je ziet het ook als een investering voor je bedrijf en blijft je inzet tonen. Maar gedurende het werken aan de opdracht en het interviewen van de klanten kwam ik er achter dat er een andere uitdrukking om de hoek kwam kijken. Ik had te maken met “voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten”.

Communicatieboodschap

Vooral door het gedraai van woorden die niet meer op de opdracht lijken gaat dat echt meer negativiteit geven dan dat er nog voordelen zijn. Al blijf ik van mening dat je dit met een goede, duidelijke opdrachtomschrijving allemaal kunt voorkomen. En niet te vergeten communicatie. Duidelijke en heldere communicatie en tussentijds feedback zijn belangrijke begrippen. Wat wil jij als opdrachtgever in je communicatieboodschap meegeven?

Champagne

In het Engels “Champagne taste on a soda-pop budget” klinkt geweldig en je hebt het niet over dubbeltjes of pennies. Sommige ondernemers hebben direct zoveel noten op hun zang en mooie praatjes dat je bijna op voorhand weet dat je goed moet opletten voordat je met hen in zee gaat. Dit is weer een belangrijke levensles geweest. Maar mag ik kiezen tussen dubbeltjes of champagne dan weet ik het wel voor een volgende keer. Geef mij dan maar de Engelse uitdrukking maar dan het liefste letterlijk.

Om af te sluiten met een citaat van Johan Cruijff:

Je gaat het pas zien als je het door hebt.

Johan Cruijff heeft vele mooie uitspraken gedaan en deze past helemaal bij mijn blog. Een volgende keer ga ik schrijven over wat je met woorden kunt bereiken. Ook met woorden kun je iemand op een verkeerd been zetten. Een directe communicatie is dan het beste wat je kunt doen. Niet om de hete brij heen draaien maar directe taal gebruiken. Dit is voor alle partijen een betere basis.

En nog eentje van Johan Cruijff:

Ervaring. Dat heb je of dat heb je niet.

Maar ervaring krijg je door het veel doen. Dat is mijn motto voor de komende periode. Veel doen…

Mijn website gebruikt cookies. Door verder te gaan accepteer je deze cookies. Wil je eerst meer weten lees dan mijn cookieverklaring.  Meer info